- Aktualności
- >
- Archiwum
- >
- Archiwum 2020
Kulinarnie na zajęciach technicznych
W ostatnim czasie na zajęciach technicznych uczniowie PSP Zagwiździe opanowali przyrządzanie potraw, które z pewnością będą mogli zaserwować w domu. Podczas jednych zajęć uczniowie po obieraniu ziemniaków wykonali z nich pieczątki co dało im wiele zabawy.
Na pierwszy ogień poszły tortille z parówkami, które wyszły pyszne, a nadwyżka została rozdana szczęśliwym rówieśnikom. Polecamy to danie jako szybką przekąskę. Jest szybkie, proste i smaczne. Składniki, według osobistych upodobań.
Podobnie było z zapiekankami, które po przyrządzeniu przez uczniów szybko zniknęły.
Na wstępie wspomnieliśmy także o obieraniu ziemniaków. Czynność z pozoru łatwa i nieskomplikowana. A jednak nie jest to takie proste, jeśli chcemy obrać ziemniaka, tak aby zachował pierwotny kształt i rozmiar, do tego zachowując w nienagannym kształcie palce. Uczniowie uczyli się obierać ziemniaki, następnie wykonali ziemniaczane pieczątki.
Sylwiusz Kuliczkowski